Mobil Uygulamalar

Mobil Uygulama Nedir?

Mobil uygulama, akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için özel olarak kodlanmış, tasarlanmış ve uygulamaya dökülmüş kodlardır. Mobil uygulamalar, mobil işletim sistemleri olan Android ve iOS’ta çalışabilecek şekilde kodlanmalıdır. Eğer doğru kodlanırsa planlanan her uygulamayı App Store ve Google Play Store’da erişime sunmak mümkündür. Mobil uygulamalar kullanıcıların cihazdan beklentilerini artırmıştır.

 
Mobil Uygulama Nedir?

Mobil uygulama, akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için özel olarak kodlanmış, tasarlanmış ve uygulamaya dökülmüş kodlardır. Mobil uygulamalar, mobil işletim sistemleri olan Android ve iOS’ta çalışabilecek şekilde kodlanmalıdır. Eğer doğru kodlanırsa planlanan her uygulamayı App Store ve Google Play Store’da erişime sunmak mümkündür. Mobil uygulamalar kullanıcıların cihazdan beklentilerini artırmıştır.

mobil uygulama yapmak

Mobil uygulamalar, akıllı telefon, tablet ve akıllı saatlere olan taleplerinin artmasına sebep olmuştur. Yazılımcılar, cihazlarda yetersiz gördükleri uygulamaları, cihazların mobil işletim sistemlerine uygun olarak kodlayıp cihazların uygulama marketlerinde erişime sunmaya başlamıştır. Mobil uygulamaların cihazlarda sorunsuz bir şekilde çalışması için doğru bir yazılım dili kullanılması gerekmektedir. Mobil uygulamalar kullanıcı istekleri göz önüne alınarak tasarlanır.

Mobil Uygulamanın Avantajları Nelerdir?

Çoğu akıllı telefon, tablet bilgisayar ve akıllı saat kullanıcının her türlü ihtiyacına yanıt verememektedir. Mobil uygulamaların tasarlanması ve kullanıcıların hayatlarına girmesiyle kullanıcılar akıllı telefonlarında ve tabletlerinde eksikliğini hissettikleri her türlü uygulamaya, cihazlarının uygulama marketlerinden erişebilmeye başlamıştır. Kullanıcılar için sürekli yenilenen ve çağa uyum sağlayan yeni mobil uygulamalar devamlı uygulama marketlerine eklenmektedir.

Erişimleri oldukça kolaydır. Bu uygulamalara erişmek için kullanıcının yalnızca akıllı telefon veya tabletine ihtiyacı vardır. Kullanıcılar toplu taşımada, parklarda veya herhangi bir yerde istedikleri mobil uygulamalara ulaşabilmektedir. Akıllı telefon, tabletlere indirilebilen mobil uygulamalar sayesinde kullanıcılar hiç zorlanmadan dilediği konumdan profesyonel işlerini bile halledebilirler. Kolay erişim sayesinde kullanıcılar büyük oranda zamandan tasarruf edebilmektedir.

mobil app

Uygulama kodlayabilmek teknoloji sektörüne yeni bir iş tanımı getirmiştir. Yazılımcıların mobil uygulamaları kodlayabilmeleri için öğrenmeleri gereken kodlama dilleri vardır, yazılımcılar kodladıkları mobil uygulamaların, akıllı telefon ve tabletlerin mobil işletim sistemleriyle uygun bir şekilde çalışacağından emin olmalıdırlar. Mobil uygulama kodlamak teknoloji sektöründe çalışan insanlar için istihdam sağlamaktadır. Yerinde saymayan yazılımcılar için kendilerini geliştirmek için fırsattır. 

Uygulamalar, insanlar arasındaki sanal iletişimi oldukça kolaylaştırmıştır. Kullanıcılar dünyanın herhangi bir yerinde bulunan aile bireyleriyle, arkadaşlarıyla mobil uygulamalar sayesinde rahatça iletişim kurabilmektedirler. Mobil uygulama yazılımcıları, insanların birbiriyle daha rahat iletişim kurabilmesi için yenilikçi uygulamalar geliştirmeye güncel olarak devam etmektedirler. İletişim uygulamaları çoğu akıllı telefon ve tabletlerin işletim sistemleriyle uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.

Mobil uygulamalar internet üzerinden yapılan her türlü alışveriş ve bankacılık işlemlerini kolaylaştırmıştır. Yalnızca alış-veriş için değil kullanıcılar taksi çağırmak, yemek sipariş etmek veya market alış-verişlerini tamamlamak için mobil uygulamaları kullanmaktadır. Mobil uygulamaların tasarımı kullanıcılar için basitleştirilmiş ve göze daha çok hitap ettiği için çoğu kullanıcı maddi işlerini oturdukları yerden mobil uygulamalar sayesinde yapabilmektedir.

mobil uygulama
Mobil Uygulama Geliştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mobil uygulama geliştiricilerin, geliştirdikleri uygulamanın mobil işletim sistemleriyle uyumlu olduklarından emin olmaları gerekmektedir. Ufak bir hatanın bile mobil uygulamanın çalışmasında büyük bir sorun oluşturacağı için geliştiriciler bu konuda dikkatli olmalıdırlar. Geliştiriciler mobil işletim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmadırlar aksi takdirde kodladıkları uygulamalar çalışmayabilir. Uygulamanın hangi mobil işletim sisteminde çalışacağı bilgisini kullanıcıya açık, anlaşılır biçimde kullanıcıya vermelilerdir.

Uygulama geliştiricileri, uygulamanın ara yüzünü kullanıcının erişimine sunduktan sonra aldıkları yorumları ve geri dönüşleri dikkatle incelemelilerdir. Bu doğrultuda uygulamaları güncel ve mobil işletim sisteminin son sürümüyle de senkronize olacak şekilde güncel tutmalılardır. Uygulamalardaki küçük hataları, kullanıcılardan aldıkları geri bildirimlerle düzeltmelilerdir. Uygulamalar uygulama marketlerinden aldıkları puanlar, yorumlar sayesinde kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edilebilmektedir.

Geliştiriciler, geliştirdikleri uygulamanın içeriğinin uygulama marketlerindeki kurallara uygun olmasına, her yaştan kullanıcıya hitap etmesi gerektiğine dikkat etmelidirler. Geliştiriciler uyulama açıklamasını detaylıca yapmalılardır. Geliştirdikleri uygulama erişkin olmayan kullanıcılar için uygun değilse, uygulama marketine bunu bildirmelilerdir, aksi takdirde geliştirdikleri mobil uygulama, uygulama marketi tarafından kullanıcıların erişimine engellenebilmektedir. Geliştiriciler uygulamanın, uygulama marketinin kurallarına uygun olduğundan emin olmadırlar.

Mobil Site Nedir? Responsive Site Tasarımı ve Yazılımı Nasıl Yapılır?
Mobil Uygulama Yazılım Dilleri Nelerdir?

Uygulama kodlayabilmek için geliştiricilerin uygun yazılım dillerini bilmesi gerekmektedir. Yazılım dili uygulamanın düzgün bir şekilde çalışabilmesi için kodların doğru ortamda doğru kombinasyonla birleştirilmesine verilen isimdir. Geliştiricinin hatasız şekilde bir uygulama geliştirebilmesi için kodladığı dile, ortama hâkim olması gerekmektedir aksi takdirde geliştirdiği uygulama çalışmayacaktır.  Geliştirici mobil işletim sistemi için uygulama geliştirilen mobil uygulama dillerini bilmesi şarttır

Mobil uygulama geliştirme dillerinin sayısı çok fazladır ancak günümüzde popüler olarak kullanılan geliştirme dillerinin sayısı fazla değildir. Geliştiriciler popüler uygulamalar geliştirmek için sık kullanılan dilleri tercih etmelidirler. Bazı programlama dilleri dünyanın her yerinde ortak olarak kodlanmaktadırlar. Geliştirici dünya çapında kullanılacak uygulamalar geliştirmek istiyorsa yararlanabileceği diller: Java, HTML, Swift, C, React Native, Flutter…

Java Programlama Dili

1995 senesinde James Gosling ve Sun Microsystems ortak çalışması sonucu ortaya çıkmış nesneye yönelik programlama dilidir. Java programlama dilinde yazılan kod çoğu cihazla uygun olarak çalışmaktadır. Kütüphane dili karışık olmasına rağmen piyasada hala geçerli bir yazılım dilidir. Android için uygulama geliştirmek isteyen geliştiricilerin hala tercih edebileceği bir programlama dilidir çünkü Google tarafından hala desteklenmektedir.

java
Swift Programlama Dili

2014 yılında geliştirilen programlama dili macOS ve iOS’la uyumlu uygulamalar geliştirilebilmesi için piyasaya sunulmuştur. Java gibi nesneye yönelik bir programlama dilidir. Swift programlama dilinde kodlama yapabilmek için macOS işletim sistemine sahip bir bilgisayara sahip olunması gerekmektedir. Program ara yüzü hızlıdır ve kolay öğrenilir. Geliştiricilerin, geliştirdikleri uygulamayı yayınlamaları için bir miktar ücret ödemeleri gerekmektedir.

C Programlama Dili

1970’de geliştirilmiş olan programlama dilidir. Uygulama geliştirildiği ilk yıllarda Unix işletim sitemi için geliştirilmek istenen uygulamalar için kullanılmıştır. Günümüzde kullandığımız programlama dillerinin temeli olarak görülen bir programlama dilidir. Güncel programlama dillerini öğrenmeyi kolaylaştırmak adına hala başlangıç düzeyindeki programcıların öğrendiği ilk dildir. Bu programlama dili başlarda zor gözükse dahi öğrenildiğinde kolay bir programlama dili olduğu görülmektedir.

HTML Programlama Dili

1993 yılında geliştirilen programlama dili, genellikle bir programlama dilinden ziyade bir işletim sistemi olarak görülür. Metin odaklı bir programlama dilidir. Birbirinden tamamen farklı türlerdeki materyalleri bağlamada kullanılan bir programlama dilidir. Örneğin bir resim ve yazıyı bağlamak veya bir video ve müzik dosyasını bağlamak için kullanılır. Bu bağlama özelliğinden dolayı HTML reklam çalışmalarında sıklıkla tercih edilir.   

html nedir
React Native Programlama Dili

2015 yılında Facebook tarafından piyasaya sürülmüş bir programlama dilidir. React’le geliştirilen uygulamalar Android ve iOS tarafından native kodlara çevrilir. Bu yazılım dilini kullanan programcılar yazdıkları kodu hem iOS hem de Android işletim sistemlerinde kullanabilirler. Bu sebeple bu programlama dili hybrid kodlama dilidir. Piyasa değeri günden güne artan bu dil son zamanlarda programcılar tarafından oldukça tercih edilmektedir.

Flutter Programlama Dili

2017 yılında Google tarafından geliştirilmiş programlama dilidir. Açık kaynak koda sahiptir. Geliştiricilere iOS ve Android için uygulama geliştirme imkânı sunmaktadır. Flutter kullanan herkes için ücretsiz programlama dilidir. Piyasadaki programlama dillerinden farklı bir dil yapısı vardır. Ancak dili sade ve anlaşılabilir olan bir programlama dilidir. Piyasada henüz yeni olmasına rağmen Flutter’ın adı teknolojik yayınlarda sıkça geçmektedir.

Kodlasoft
 
 

Turgutlu/Manisa

 

+90 505 4517199

 

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Android & IOS Uygulamalar, C# Masaüsütü Uygulamalar, PHP Admin Panelli Web Sayfası, E-Ticaret.